MENY hamburgermeny Close-menu button

Ingen laks er verdt å dø for

Sesongen er i gang! Det gledes, og alle laksefiskere der ute ønskes en flott åpning samt en minnerik og lakserik sesong!

Publisert 08. juni 2022 kl. 07.58

​​Det er likevel verdt å reflektere litt før man starter sitt fiske. Tenk på sikkerheten ved elva. Tenk på hva du og dine medfiskere gjør i og ved elva. Har du vurdert å skaffe deg en flytevest? Finnes det en livbøye eller livline i nærheten av der du fisker? Fisker du mye alene eller er det flere rundt deg? Vader du langt ut i sterk strøm? Følger du med på vannivået i elva? Har du drukket mye alkohol?

Hvert år er det noen som drukner i våre elver, og noen av disse kunne garantert vært unngått om vi hadde vært flinkere til å tenke på sikkerheten ved elva. For personer som havner i disse situasjonene blir det en tankevekker, og et minne man skulle verdt foruten. Det er etter en slik opplevelse man legger merke til hvor lite utbredt bruken av redningsvest er, og hvor mye det kan bety i en liknende situasjon.

De fleste som vader i elva, har nok kjent på følelsen… Man skal bare vade ut litt til. Det er sikkert der ute fisken går, så man prøver litt til. Man skal jo komme seg over til andre siden, til øya, grusøra eller sandbanken… For så å kjenne på at man ikke har helt kontroll og man må ta et valg om å gå tilbake eller fortsette i håp om at det blir lettere…

Redningsvest kan redde liv

Flere av oss har gjort dette. Mye! Og selv om mange er flinke til å bruke flytevest når man fisker fra båt, har mange knapt tenkt tanken om å bruke det når man vader i elva. Samme hvor stri og hard strømmen er. Man skal helst ikke ha noe ekstra på seg som ikke er nyttig til fisket, men en moderne flytevest er i bunn og grunn bare en vanesak.

Vadebelte og vadestav hjelper nok en del på sikkerheten, men ingen av delene vil hjelpe deg med å holde hodet over vannet dersom ulykken først skulle være ute. Det vil kanskje klare seg i stilleflytende vann, men det er en helt annen sak i ei stri og sterk elv. En ting er det å klare å holde hodet over vann med tanke på drukning, men også det å unngå å slå hodet i steiner og ting i vannet vil være minst like viktig for å kunne overleve en ulykke.

Ingen fisk er verdt å miste livet for, og vi håper virkelig at vi slipper å miste noen til elvas krefter i år!

F​​iskevettreglene

  1. Tenk sikkerhet i alt du gjør som sportsfisker
  2. Behandle fisken med respekt
  3. Vis måtehold
  4. Sett minst mulig spor etter deg
  5. Ta hensyn til andre naturbrukere
  6. Lær deg førstehjelp
  7. Kom deg trygt hjem
  8. Vær stolt av å være fisker​