MENY hamburgermeny Close-menu button

Urbant: Med fiskestanga langs elver og bekker

Urbant fiske langs elver og bekker kan by på både barndomsminner og godt fiske. De aller fleste har en liten bekk eller elv som renner i kort gåavstand, og det er den perfekte plass for gode fiskeopplevelser.

Publisert 28. juli 2022 kl. 06.00

For mange av oss startet vår lidenskap for fiske ved en liten elv eller bekk en sen sommerkveld med mark og dupp og bitevillig fisk. For de aller fleste sitter slike barndomsminner igjen til evig tid, og av og til kan det være fint å dra til den lokale bekken eller elva og gjenoppleve noen av disse stundene. Derfor er det viktig å ikke glemme hvor viktig disse elvene er for rekruttering av nye sportsfiskere, og da spesielt barn og unge.

Hvilket utstyr behøver man?

Fisket langs mindre bekker og elver er ofte det vi kan betegne som et «indianerfiske». Det betyr at det lønner seg å være forsiktig, slik at man ikke skremmer fisken. I tillegg er det ofte tett vegetasjon, og man må kaste med små bevegelser. En kort haspelstang på 7 fot, med en kastevekt opp til 15g og en haspelsnelle i str. 1000-1500 er et perfekt våpen for slike situasjoner. Noe som er meget enkelt, men også veldig effektiv er en lang toppknytt meitestang med en liten dupp og krok anget med naturlig agn. Det er også veldig barnevennlig, stiller lite krav til kasteferdigheter og tåler litt ekstra røff bruk.  

Når det gjelder det enkle elve- og bekkefisket, er det naturlige agn som gjelder.

De aller fleste artene man støter på, hiver seg velvillig over en mark, maggot eller et par maiskorn. Er det rovfisk som gjedde eller abbor i elva, kan en jigg eller wobbler fungere utmerket. Her trenger man ikke lange kast, men velplasserte. En jigg som er rigget med offsettkrok er det man kaller «weedless», og henger seg derfor sjeldent i trær, stokk eller lignende. Det passer utmerket der man har mye vegetasjon i og rundt vannet.

Tre tips til gode fiskeplasser

  1. Glomma

Glomma renner igjennom en rekke større og mindre byer og bygder, og er hjem til en rekke ulike fiskearter. På det nedre strekket mot Fredrikstad er det registrert hele 29 ulike fiskearter, og mange av disse forekommer i størrelser man ellers bare kan drømme om! Det gjør Glomma til et skikkelig fiskeparadis for alt fra nybegynnere til ihuga arts- og specimenfiskere. Fisket er også stort sett lett tilgjengelig langs hele Glommas løp, også fra land. Glomma er delt opp i en rekke ulike fiskekortsoner, men sine egne regler og fiskearter. Det er derfor viktig å sette seg inn i disse før man starter sitt fiske. Mer info finner du her.

  1. Drammenselva i Drammen

Drammenselva er et annet stort og artsrikt elvesystem, med gode muligheter for fangst. Elva er kun slått på artsantall av Glomma. Elva egner seg utmerket til såkalt «street-fishing», hvor man går langs bredden og fisker.

I elva finner man både store laks, abbor, gjedder og karpefisk. Spinnfiske fra land, eller bunnmeite er metoder som egner seg godt til flere av disse. Prøv også artsfiske, og se hvor mange fiskearter du kan få i løpet av fiskesesongen!

Drammenselva er delt inn i ulike soner, og det er derfor viktig å undersøke reglene for de områdene man ønsker å fiske ved. Mer informasjon om disse finner du her.

  1. Nitelva i Lillestrøm

Nitelva er i likhet med de to andre elvene, en artsrik elv som renner gjennom bynære strøk. Elva er en populær fiskeplass, spesielt på våren og sommeren. Det beste fisket oppleves gjerne i etterkant av isløsningen. Da vandrer en rekke predator- og karpefisk opp i elva for å gyte og spise. Det er stort sett fremkommelig langs bredden, og det finnes en rekke gode fiskeplasser man når til fots. Tidlig på sesongen kan det lønne seg med litt høye gummistøvler. Dynovika er en fin plass om du ønsker å fange flere ulike arter. Prøv både meitefiske og spinnfiske fra land, begge deler leverer storfisk årlig.

Tre gode fisketips for fiske i elver og bekker

  1. Fisk med lett utstyr

Som tidligere nevnt kan fiske i mindre elver og bekker være et skikkelig indianerfiske, og som oftest er ikke fisken av det største kaliberet. Da er det både med effektivt og artig å fiske med lett utstyr! Ta med en lett haspelstang, og en toppknytt stang agnet med naturlig agn. Da kan du fiske etter de fleste artene du måtte støte på.

  1. Ta med deg ungene på tur

Unger elsker action! Som oftest er det godt med fisk i bekker, og det skaper en perfekt arena for et barn eller en ungdom som er nysgjerrig på sportsfiskets verden. Sene sommerkvelder og karpefisk er en utmerket start, og man er nesten garantert fisk. Gjerne sleng ut litt brød eller mais noen dager i forveien ved en kulp, eller et roligere parti i elva. Da ligger alt til rette for et godt fiske når man først er på plass.

  1. Let opp fiskens standplasser

I likhet med fisken i innsjøer, er det enkelte plasser som fisken i strømmende vann foretrekker fremfor andre. Som oftest står fisken i stille partier, bakevjer, kulper eller bak stein og stokk. Da bruker den lite energi, samtidig som tilgangen på mat er god. Prøv derfor å tenk som en fisk når du skal fiske. Bruk tid på å fiske av disse plassene nøye, og unngå harde stryk og sterk strøm.

 

Med et mediebilde som er preget av Norges flotte natur, er det fort å glemme hvilke fantastiske fiskemuligheter man har rett utenfor husveggen. Mange bor også i større byer hvor natur og friluftslivsaktiviteter kan føles fjernt, men fortvil ikke! Det finnes muligheter, og det ønsker vi i Norges Jeger- og Fiskerforbund å belyse.

Urbant fiske i Fredrikstad

Les også: