MENY hamburgermeny Close-menu button
Fasanjakt i Sverige

Jakt i utlandet

Jakt i utlandet har blitt stadig mer populært. Her er det et utall av muligheter og tilbud på alle kontinenter.

Publisert 11. juli 2022 kl. 13.17

Vær oppmerksom på at det kan ligge mange utfordringer i å sette seg inn i det lokale regelverk for de land eller områder du ønsker å besøke. I spesielle tilfeller anbefaler vi at man søker veiledning hos sin turoperatør eller hos noen som har erfaring fra tilsvarende reise til samme område.

Skjema for søknad om europeisk våpenpass finner du på politiets nettsider. Der er i tillegg generell informasjon om inn- og utførsel av våpen.

Viktige momenter ved​ grensepassering​​​

Ved grensepassering reiser man ut av ett land og inn i ett annet. Det er ikke sikkert like regler gjelder i de to landene, og det er din plikt å sette deg inn i kravene. Europeisk våpenpass gir anledning til å passere grensen uten å deklarere våpen og "rimelige" mengder ammunisjon til våpenet. Det betinger imidlertid at landene har tilsluttet seg ordningen. 

Slik grensepassering er kurant mellom Norge og Danmark, men ikke mellom Norge og Sverige. Da må man fortsatt deklarere våpen og ammunisjon inn i og ut av Sverige via Tullverket.​ Tollmyndighetene i de aktuelle landene vil kunne gi nærmere informasjon om kravene.

 

Fjelljakta på statens grunn i Sverige er åpen for utlendinger. Det skilles nå kun mellom innenbygdsboende og andre jegere, altså ingen forskjell om du er fra Stockholm eller Trondheim.

Jakta starter 25. august. Sesongkort selges kun til innenbygds jegere. Andre jegere må kjøpe døgnkort.

Viktig informasjon om lyddempere i Sverige​

OBS! Lyddempere er registreringspliktige i Sverige. Det betyr at det ikke er tillatt å medbringe uregistrerte lyddempere fra Norge, med mindre det er gitt tillatelse gjennom en egen innførselstillatelse. Her kan du laste ned skjema om å medbringe lyddemper til Sverige.

​​​Husk også at Mattilsynet har innført strengere regler fra 1. mai 2013 med krav om at alle hunder som har vært innom i Sverige, må behandles mot revens dvergbendelorm. Dette er en konsekvens av at revens dvergbendelorm er påvist i Sverige. Slik behandling skal bevitnes av veterinær. I tillegg skal hunder som tas over grensa til Norge være ID-merket og ha eget pass. Les mer om å reise med kjæledyret ditt på Mattilsynets nettsider.

Statens jakt​kort i Sverige – et krav til alle som skal jakte​​​

På samme måte som i Norge, må alle som skal utøve jakt i Sverige betale en årlig jegeravgift (Statens jaktkort). Betaling for utenlandske jegere kan kun skje via Naturvårdsverkets nettsider. Kvittering må medbringes under jakt.

På nettsidene til Svenska Jägareförbundet, ligger litt informasjon om jakt i Sverige. Vær oppmerksom på at reglene for hund ikke gjelder når du tar med deg hund mellom Norge og Sverige, men hunden må være ID-merka, vaksinert og hundens ID-papirer må medbringes.

For reise til alle EU-land med unntak av Sverige, kreves det at hunden har eget pass som blant annet dokumenterer at den har gjennomgått et vaksinasjonsprogram. Reglene kan variere avhengig av hvilke land du skal reise i.

Ved grunnvaksinering mot rabies er vaksinasjonen gyldig tidligst 21 dager etter at vaksinen ble gitt. Du finner mer informasjon om rabiesvaksine på Matilsynets nettsider.

Ved tilbakereise er det ved reise i de fleste land også krav om dokumentasjon for gjennomført ormekur, for å hindre spredning av blant annet den farlige parasitten revens dvergbendelorm​ (echinococcose) som finnes i mange land i Europa, men som fortsatt ikke er påvist i Norge.

Mer informasjon finner du på Mattilsynet: "Slik reiser du med kjæledyret ditt".